مشاوره مدیریت

اصول مدیریت سازمانی

مشاوره مدیریت

اصول مدیریت سازمانی

انواع ساختار سازمانی که باید بدانید (و چرا اهمیت دارند)

چه یک استارت آپ کوچک با پنج کارمند یا یک شرکت گسترده متشکل از هزاران نفر، شرکت ها فقط وجود ندارند - آنها باید سازماندهی شوند تا افراد نقش ها و مسئولیت های روشنی داشته باشند.

فقدان ساختار - به ویژه در تیم های بزرگ یا چند کاره - می تواند منجر به تلاش تیم ها برای تصاحب گردش کار خود شود. به این ترتیب، نتایج یک سازمان محصول فرعی ساختار سازمانی آن است.

هنگامی که سازمان ها ساختار مناسب خود را شناسایی می کنند، ماشینی می سازند که به خوبی روغن کاری شده است که بهره وری کارکنان را با نیازهای مشتری همسو می کند. زمانی که ناهماهنگی ساختاری وجود داشته باشد، سازمان شما ممکن است با جریان های کاری نامرتبط و ارائه محصولات نادرست دست و پنجه نرم کند. برای تعیین اینکه کدام ساختار برای نیازهای سازمان شما بهترین است، ادامه دهید.

ساختار سازمانی چیست؟

ساختار سازمانی یک سیستم مدل‌سازی است که شرکت‌ها برای سازماندهی افراد، ایجاد نمودارهای سازمانی و تعریف نحوه تناسب کارکنان در یک سازمان از آن استفاده می‌کنند.

انواع ساختار سازمانی رایج

تقریباً صدها نوع ساختار سازمانی وجود دارد که شرکت‌ها می‌توانند از آنها برای طرح‌ریزی کسب‌وکار خود استفاده کنند، اما چند مورد دلخواه وجود دارد که شرکت‌های مدرن بارها و بارها به آنها باز می‌گردند. در اینجا سه ​​مورد از رایج ترین انواع ساختار سازمانی آورده شده است:

1. ساختار سازمانی کارکردی

ساختار سازمانی عملکردی رایج ترین ساختار سازمانی است که شرکت ها از آن استفاده می کنند. این مدل محبوب افراد را بر اساس عملکردهای خاص به تیم ها و بخش ها گروه بندی می کند. به عنوان مثال، بخش بازاریابی یک شرکت ممکن است متشکل از یک کپی رایتر، یک طراح گرافیک و یک استراتژیست سئو باشد که همگی زیر نظر یک مدیر بازاریابی هستند.

به بیان ساده، این ساختارها از یک رویکرد سنتی از بالا به پایین پیروی می کنند که در نهایت به یک مجموعه C فراگیر تبدیل می شود (فکر کنید: فیس بوک، آمازون، تسلا).

نمودار سازمانی ChartHop ساختار عملکردی شرکت شما را توسط تیم‌ها و بخش‌های هماهنگ‌کننده رنگ به تصویر می‌کشد.

طرفداران

·        باهوش - گروه بندی افراد بر اساس مجموعه دانش و مهارت های مشترک، تخصص بخش را تضمین می کند.

·        بهره وری - به جای آموزش افرادی که با برخی نقش ها آشنا نیستند، یک ساختار سازمانی کارکردی افراد را مجهز می کند تا کاری را که برای انجام آن استخدام شده اند سریعتر انجام دهند.

·        درک - این نوع ساختار همچنین برای همه - در داخل و خارج از بخش - روشن می کند که چه کسی مالک چه چیزی در تجارت است.

منفی

قطع ارتباط - هر چه کسب و کارها بزرگتر شوند، برای بخش های مختلف ارتباط و همکاری با یکدیگر چالش برانگیزتر می شود.

رقابت - به جای تمرکز بر اهداف شرکت، اهداف خاص تیم اغلب اولویت دارند و اهداف مشترک را تضعیف می کنند.

مانع رشد - با تبدیل شدن افراد به متخصص در زمینه های خود، کشف سایر مسیرهای شغلی داخلی برای آنها دشوار می شود.

2. ساختار سازمانی مسطح

برخلاف رویکرد عملکردی، ساختارهای سازمانی مسطح اغلب افراد کمی در مدیریت میانی دارند یا اصلاً ندارند. در بیشتر موارد، زنجیره فرماندهی به معنای واقعی کلمه مسطح است - لایه های مدیریتی کمتری وجود دارد، بنابراین کارمندان و مدیران همه در یک زمین بازی کار می کنند.

فلسفه پشت این مدل، ارشدیت و تشریفات اداری را حذف می‌کند تا مسئولیت‌ها و قدرت به طور مساوی در سراسر هیئت توزیع شود و به همه در فرآیند تصمیم‌گیری کمک می‌کند. بسیاری از استارت‌آپ‌ها با یک ساختار مسطح شروع می‌کنند، اما ممکن است انتخاب کنند که سلسله مراتب را به این ترکیب اضافه کنند.

3. ساختار سازمانی ماتریسی

ساختار سازمانی ماتریسی یک ساختار ترکیبی محبوب است که اغلب برای ساده کردن مدیریت پروژه استفاده می شود. این مدل همکاری تیم ها و بخش های مختلف را ارتقا می دهد. بنابراین به جای اینکه یک مدیر بر یک تیم نظارت کند، کارمندان بخش‌های مختلف ممکن است در طول فرآیند به دو یا سه نوع مدیر مختلف مانند یک مدیر عملکردی و یک مدیر پروژه گزارش دهند.

تیم‌های ما یک شبکه ایجاد می‌کنند، از این رو «ساختار سازمانی ماتریسی» نامیده می‌شود.

ساختار سازمانی بخش

شرکت های بزرگ به ویژه ممکن است از یک ساختار سازمانی تقسیمی برای پیکربندی نمودار سازمانی خود استفاده کنند.

این نوع ساختار بخش‌هایی از کسب‌وکار را به بخش‌های خودگردان تقسیم می‌کند که هر کدام مجموعه اجرایی خاص خود را دارند. این به بخش‌های بزرگ‌تری از شرکت اجازه می‌دهد تا با استقلال عمل کنند و اغلب عملیات تجاری خود را به طور کامل داشته باشند، مانند استخدام، بازاریابی و بودجه.

ساختار سازمانی شبکه

یک ساختار سازمانی شبکه ای شامل دو یا چند سازمان مستقل است که با هم در برخی ظرفیت ها برای انجام تجارت شریک می شوند. لزوماً چیزی نیست که در نمودار سازمانی نمایش داده شود، زیرا معمولاً شامل عملیات برون سپاری خارجی و قراردادهای تجاری است.

فلسفه پشت ساختار سازمانی شبکه ساده است: انجام یک تکلیف. چه تولید یک محصول، ارسال کالا یا ارائه خدمات باشد، سازمان هایی که با سایر مشاغل برای تکمیل وظایف "شبکه" می شوند، ممکن است از این ساختار استفاده کنند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد